Wollige woorden genoeg over duurzaamheid. Hele bibliotheken kan je vullen met prachtige contourenrapporten, houtskoolschetsen, pilotstudies, ambitiedocumenten, koersstudies, pleitnota’s, of hoe dat ambtelijk ook mag heten.
Ook in Gouda. De gemeente wil CO2-neutraal worden, heeft een duurzamheidsplan, is Fairtradegemeente en wil duurzaam inkopen. Maar ‘tis crisis’ en de gemeente pompte veel geld in dure andere projecten. Dus moet ze stijf de hand op de knip houden. Weinig kans voor duurzame projecten. Of toch?

Buurtburgemeesters van Nudge, Ties Kroezen en Pieter ter Steeg, trokken zich weinig aan van de crisis. Ze startten het initiatief MaakGoudaduurzaam en legden contact met de gemeente om duurzaamheid te promoten. Aanvankelijk voor zonne-energie, inmiddels is het een snel groeiende groep van particulieren, bedrijven en organisaties die samen met de gemeente duurzaamheid veel breder op de kaart willen zetten.

Economie
Logisch. Want duurzaamheid is behalve goed voor de wereld, ook goed het ‘sociale cement’ en de economie van een stad. Het helpt je bovendien je als stad en bedrijfsleven te onderscheiden. Dat blijkt ook elders: alleen de duurzame banken groeien met dubbele cijfers. En de Harvard Business School toonde pas aan dat duurzame bedrijven het beter doen dan niet duurzame. Misschien wel juist in tijden van laagconjunctuur.

Symposium
Op de eerste manifestatie van MaakGoudaduurzaam 28 en 29 september in de Sint Jan is de kreet ‘Komt dat zien!’ dus zeker van toepassing. De agenda voor het symposium  op de 28e is al rond. Voor de duurzaamheidsmarkt de dag erop hebben zich al meer dan 20 bedrijven en organisaties aangemeld.

Kortom: geen wollige woorden, maar duurzame daden. Daar moeten we het van hebben!